Kuulutko niihin, joita kiehtoo mafiaelokuvat ja käsityksesi cosa nostrasta on lähinnä Kummisetä-elokuvien luoman glamourin sävyttämä? En voi moittia, itsekin katsoin viimeksi viikko sitten Palermossa Kummisetä-trilogian ties kuinka monennen kerran. Jos elokuvissa näytettäisiin, miten mafia todellisuudessa rääkkää eläimiä, voisi mielikuva olla hieman toinen.
Tässä postauksessa kerron teille järjestäytyneen rikollisuuden yhdet vastenmieliset kasvot, muita sillä ei olekaan, vaikka kuinka yritetään hehkuttaa valheellisesti kunniaa, veljeyttä ja omertaa. Kunniasta mafia ja muu järjestäytynyt rikollisuus ei ymmärrä mitään ja glamour, hah! Se on alamaailmasta yhtä kaukana kuin Neptunus maasta.
Palermo on ihana kaupunki, jos ei halua raaputtaa pintaa. Minä halusin. Olin kuullut, että Palermossa öiset hevoskilpailut ovat yleisiä ja suositulla Ballaron alueella on lukuisia hevosia piilotettuna laittomiin ”talleihin”. Uskomatonta, mutta ensimmäisen pimeän tallin löysin välittömästi astuessani Ballaron alueelle.
Hevonen seisoi luolamaisessa tallissa ja sen jalkoja kääri tatuoitu, karskin näköinen mies. Heppa haukotteli ja oli selkeästi ollut aikaisella aamulenkillä tai yöllä laittomissa kisoissa. Se näytti uskomattoman hyväkuntoiselta kiiltävässä karvassaan. Mietin mielessäni, miten upealta hevonen voikaan näyttää, vaikka se henkisesti voisi kuinka huonosti tahansa. Toki mielessä kävi myös, että millähän dopingaineilla tuon karvan kiillon saa.
Olin varautunut siihen, että meidät häädetään heti, etenkin koska kuvasin koko ajan. Yllätyksekseni mies kuitenkin lähes hymyillen antoi meidän seurata toimiaan ja vastaili kysymyksiini. Tuntui että hän oli ylpeä hevosestaan, eikä kyllä turhaan. Ikävä kyllä italian taitoni oli edelleen niin ruosteessa, etten saanut esitettyä kuin yksinkertaisia, lapsellisia kysymyksiä. Hevonen oli ravuri tai kärryhevonen, kuten mies sanoi. Hevosethan menevät öisissä kisoissa kärryjen kanssa vauhkoontuneina kiitolaukkaa kauhuissaan vierellä ajavista moottoripyöristä sekä torvia soittavista autoista, joilla hevosia halutaan säikytellä vieläkin hysteerisempään pakoon .
Ikävä kyllä mies ei puhunut sanaakaan englantia ja minä olin niin yllättynyt ja vähän jännittynyt kohtaamisesta, etten osannut kysyä mitään järkevää. Kerroin että minulla on hevonen kotona ja että se on ratsu. En halunnut miehen huomaavan, että olin nimenomaan etsimässä näitä laittomia talleja Ballarossa.
Aika vähällä vaivalla löysin toisenkin tallin eikä näitä kumpaakaan yritetty juurikaan edes piilotella. Toisen edessä oli kärrytkin ja mietin, että onko tämä sittenkin laillista.
Antimafia-museossa juttelin paikallisen asiantuntijan kanssa ja hän vahvisti minulle, että on edelleenkin täysin laitonta pitää hevosia Ballarossa ja kaikki tietävät, mitä varten ne siellä ovat. Laittoman kilvan ajon takia. Paikallinen poliisi ei ole kiinnostunut ratsaamaan talleja, se on loputon suo, josta poliisi ei saa medianäkyvyyttä ja kunniaa. Ennemmin puututaan välillä jonkun mafiapomon 40:n hevosen talliin , koska sillä saadaan lehtijuttuja. Näin karkeasti sanottuna siis. Asiantuntija korosti, että tämä on inhimillistä ja ymmärrettävää toimintaa poliisilta. Ei välttämättä korruptiota, vaikka sitäkin kyllä edelleen esiintyy.
Öisiä hevoskilpailuja järjestetään usein Palermon yliopiston lähellä, koska siinä on sopiva suora. Paikat tosin vaihtuvat koko ajan, jottei poliisi pääsisi puuttumaan laittomaan vedonlyöntiin ja eläinrääkkäykseen. Kysyin miten voisin saada selville, koska ja missä kisat ovat seuraavaksi, mutta se on kuulema mahdotonta selvittää, jos ei kuulu sisäpiiriin. Siitä asiasta vallitsee ”omerta”. Toisaalta hyvä niin ,en pystyisi seuraamaan kisoja traumatisoitumatta. Niin hirveiltä niistä kuvatut videotkin näyttävät. En jaa tänne yhtäkään, sillä en halua antaa näkyvyyttä yhdellekään some-tilille, joka tällä vastenmielisellä eläinrääkkäyksellä tavoittelee mainetta ja rahaa.
Tätä kaikkea hevosille aiheutettua hirveyttä säätelee ja määrää mafia. Laiton vedonlyönti on aina ollut yksi järjestäytyneen rikollisuuden lempilapsista ja hevoset kuuluvat vahvasti etenkin paikallisen mafian, cosa nostran (en kirjoita isolla rikollisjärjestöjen nimiä, koska ne eivät ansaitse sitä) perinteisiin. Kuulema joskus öisen kilvan ajon voittaja palkitaan siten, että hän saa viikon hallita Ballaroa.
Vaikka blogin alussa mainitsin, että mies tuntui olevan ylpeä hevosestaan, ei se tarkoita, että näistä hevosista oikeasti välitettäisiin. Jos ne eivät enää juokse tarpeeksi lujaa, vaikka jaloista on kaikki hermotkin katkaistu tai kuole kilvan ajossa kammottavissa onnettomuuksissa, niin ne päätyvät esimerkiksi johonkin Ballaron laittomaan teurastamoon ja doupattu, lääkitty liha syötetään päivällä jollekin iloiselle turistille Ballaron kuuluisilla markkinoilla.
lisää infoa voi lukea täältä: https://www.theguardian.com/world/2017/dec/25/horse-racing-suspended-palermo-racetrack-mafia https://lavocedinewyork.com/en/arts/2019/01/02/mysterious-trades-in-ballaro-the-famous-working-class-area-in-palermo/https://www.theglobeandmail.com/news/world/sicily-after-dark-where-the-refugee-crisis-meets-themafia/article30390326/
Lue myös kokemuksistani Italian hevostensuojeluyhdistyksessä: https://routaratsu.fi/blogi/terveiset-italiasta/