30.11.2024

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

Minä ja koirani Seti sekä ystäväni Anneli joskus 80-luvun puolivälissä

Paljon on vettä virrannut Kyrönjoessa siitä, kun 90-luvulla päätin, että haluan tehdä hevosavusteista työtä. Näin jossain jutun amerikkalaisesta vankilasta, jossa vangit kouluttivat villejä mustangeja ja samalla kuntoutuivat itse. Se oli juuri sitä, mitä itsekin olin käytännössä havainnut hevosten tekevän. Olin nähnyt, miten hevonen voi kuntouttaa huumeaddiktin tai auttaa rikoskierteessä elänyttä saamaan yhteyden pehmeään puoleensa ja tunteisiinsa. Tiesin, että hevosten kanssa voi kokea myös jännitystä ja adrenaliinihuippuja , joita moni rikollinen tai addikti hakee epätervein keinoin.

Minä ja hevoseni Jason vuonna 1988

Silloin ei Suomessa juurikaan ymmärretty, miten hevonen voi kuntouttaa ja maksajia hevosavusteiselle toiminnalle oli liki mahdotonta löytää. Aluksi en innostuneena idealistina tajunnut varsinkaan sitä, ettei mikään taho halua tukea aikuisten vankien tai päihdesairaiden kuntoutusta. Opin että maksajan voi saada vain siten, että joku kunta toivoo hevosavusteisen toiminnan avulla pääsevänsä eroon kalliiksi tulevasta rikoskierteessä elävästä addiktista. Eli käytännössä toivoi tällaisen henkilön muuttavan toiseen kuntaan.

80-luvulla ei ymmärretty, että pää kannattaa suojata kypärällä. Turvaliivejä ei oltu vielä edes keksitty…

Vaasan vankila oli edelläkävijä ja sieltä kävikin tuomiotaan istuva isä viikoittain lapsensa kanssa hevostoiminnassa. Ihan paras tapa mahdollistaa isän ja lapsen suhteen säilyminen vankeudesta huolimatta. Tässä vaiheessa elettiin jo 2010-lukua.

Koska aikuisten hevostoimintaa ei tosiaan mikään taho halunnut rahoittaa ja työskentelin sijaishuollossa, oli luontevaa siirtyä lapsiin ja nuoriin. Silti edelleen mietin, miten paljon aikuiset vangit hyötyisivät esimerkiksi 12 kavionaskelta-ohjelmasta.

Pulsarin kanssa kisattiin ja saatiin adrenaliinipiikkejä.

Katujengi-ilmiö alkoi kiinnostaa minua ja uskoin, että myös näiden nuorten kohdalla hevosavusteinen toiminta olisi hyvä tuki. Lähdin Lontooseen tutustumaan talliin, joka on keskittynyt syrjäytymisen ja jengiytymisen ehkäisyyn. Voit lukea lisää täältä: https://routaratsu.fi/blogi/hevoset-jenginuorten-apuna/

Nyt olen syventymässä enemmän rikosseuraamustyöhön ja uutisia siltä saralta on luvassa. Myös ulkomailta lähden taas hakemaan oppia.

Miksi ihmeessä vangit ja rikosseuraamustyö kiinnostaa minua? Ehkä siksi että tiedän, miten pienestä on kiinni se, kuka meistä on vapaana ja kuka vankilassa.

Kuva Timo Suomela

Lue lisää:

https://www.mensjournal.com/adventure/inmates-wild-horses

https://corrections.wyo.gov/services-and-programs/wild-horse-program

https://www.dazeddigital.com/film-tv/article/40159/1/the-urban-cowboys-looking-after-horses-in-the-inner-city

https://yle.fi/a/3-9120275

https://www.nfb.ca/film/wild_horse_redemption/

Tilaa ilmoitus uusista kirjoituksista

Loading